Ekstremvær, men også øyeblikk av ekstremglede

Ekstremvær, men også øyeblikk av ekstremglede

To tredjedeler av sesongen er nå unnagjort, og vi kan fastslå at ekstremværet gjør seg gjeldende også i år. Juli måned startet uvanlig kaldt, med lufttemperaturer ned mot 2 grader. Starten på juli ble faktisk den kaldeste og våteste som noensinne er registrert i Trøndelag. Deretter endret forholdene seg dramatisk og slo over til svært varmt og tørt vær. Flere dager på rad ble det målt temperaturer på over 30 grader. Gjennomsnittstemperaturen for juli ble målt til 14,2 grader på den offisielle værstasjonen som ligger nærmest Aunan. Dette er nøyaktig 2 grader varmere enn normalt gjennomsnitt i juli. Total nedbørsmengde ble målt til 47.9 mm, mot normalt 76.0 mm.

 

Markus Lehmberg med debutlaks på 6,9 kilo i Gorsetøya.

 

Varmen og tørken i juli fikk konsekvenser for fisket i flere trønderske elver. Den lokale forvaltningen i Gaula valgte å stenge elva for fiske fra fredag 26. juli kl 12, da de mente at det ikke var forsvarlig å fiske på de vanntemperaturene som ble målt i elva. I dag, en uke senere, er fisket fremdeles stengt i Gaula. Også i Verdalselva stengte de elva for fiske den 26. juli. Produksjonen av vannkraft i Orkla medfører helt andre vanntemperaturer enn i våre naboelver, så det har aldri vært fare for stenging av fisket på Aunan. På den varmeste dagen i juli målte vi høyeste temperatur til 16.8 grader i Home pool.

 

Hverken vannføring eller -temperatur har vært et problem for fiskeutøvelsen på Aunan, men likevel har fangstene vært lavere enn normalt. 37 laks totalt i juli er markant bak de siste 5 års gjennomsnitt på 59. Årsaken til dette er høyst sannsynlig en svak tilbakevandring av laks fra havet. Vi hadde et godt storlaksfiske i juni, og dette var laks som har vært minst tre eller flere vintre i sjøen. I juli er det imidlertid mellom- (2-sjøvinter) og smålaks (1-sjøvinter) som utgjør det store volumet av fangstene i elva. Forskningsfisket med kilenot ytterst i Trondheimsfjorden tyder på at det er en svak tilbakevandring av disse årsklassene i år.  Det er flere usikkerheter med denne metoden, så en skal være forsiktig med å legge alt for mye i disse tallene, men i kombinasjon med fangststatistikk i elvene så bygger det opp under et inntrykk av at vi så langt har hatt et svakt mellom- og smålaksår.

 

Jan-Martin Vist og Tom Brown konstaterer at det ligger en skikkelig storlaks i håven!

 

Den gode årgangen med storlaks bidrar til at fisket i juli likevel har vært interessant og spennende, og det samme vil gjelde for august. Det blir stadig satt personlige rekorder her på Aunan, og vi ser også at man ikke behøver å være en erfaren fisker for å få laks på kroken, selv om forholdene kan være litt krevende. I går fikk Markus Lehmberg fra Tyskland gleden av å lande sin første laks noensinne, og det finnes knapt noe mer spennende og nervepirrende sted å kroke en laks på enn i de små kulpene ved Bruholt- og Gorsetøya. Det ble også et veldig hyggelig øyeblikk på onsdag kveld, da vår populære kokk Jan Martin endelig fikk sin første laks. Og hvilken debut det skulle bli! Like før midnatt helt øverst i Home pool ble det fast fisk, og det var først da laksen ble håvet av den gode hjelper Tom Brown at Jan Martin skjønte at det var en ordentlig rugg: 14,3 kilo ble vekten estimert til, før den flotte hunnlaksen ble satt tilbake i elva igjen.

 

(PS: Aunan Lodge tillater maks 12 stenger på valdet, og det er selvsagt ingen ansatte som fisker når vi har fullt hus med gjester. I perioder hvor vi har ledige stenger kan det hende at guidene eller kokken får slippe til på disse, men de vil aldri bli fisket hardt og det er alltid gjestene som får velge først hvor de vil fiske).